Burger Partij Amersfoort ( BPA )

Fractie

College van B&W der Gemeente Amersfoort

T.a.v. mevrouw A. van Vliet-Kuiper

Stadhuisplein 1

3811 LM Amersfoort

Amersfoort, 17 mei 2002

Geachte mevrouw van Vliet-Kuiper,

Op grond van artikel 37 Reglement.van Orde voor de raad, wil ondergetekende graag de volgende vragen aan het college van B&W stellen.

In de afgelopen verkiezingen heeft de Burger Partij Amersfoort ( BPA ), en andere lokale partijen, zich sterk uitgesproken voor het invoeren van de Wijkwethouder in Amersfoort. Gelukkig steunden later andere partijen die filosofie ook en daarom is dit fenomeen van Wijkwethouder door het huidige College overgenomen.

Een wethouder, in de huidige situatie de heer Piet Jonkman, is verantwoordelijk voor de formule van het Wijkbeheer enz. en daarnaast zijn de overige wethouders verantwoordelijke Wijkwethouder voor een of meerdere wijken.

In de stad Utrecht, van onze oud Burgemeester Brouwer, waar de problematiek van achterstandswijken, witte en zwarte scholen, kleine criminaliteit, overlast enz. enz. al veel langer en op een andere schaal speelt is deze formule van Wijkwethouders een groot succes.

De BPA heeft thans uit de Pers vernomen dat het College in Amersfoort heden weer een

( ouderwetse ? ) studiegroep heeft benoemd, die na de zomer met een eerste aanbeveling moet komen, om daarna pas weer verder te gaan onderzoeken hoe en wanneer de Wijkwethouder in Amersfoort zijn beslag kan krijgen.

Echter na de mening van de BPA zouden we in Amersfoort, bij wijzen van spreken, reeds morgen aan de slag kunnen met de ervaring, nota's, beleidsuitgangspunten, plannen van aanpak enz. die in de gemeente Utrecht reeds lang kant en klaar op de plank liggen.

De vragen van de BPA aan het college zijn thans de volgende :

  1. Is het college van Amersfoort bekend met het feit dat de Wijkwethouder formule thans in Utrecht succesvol operationeel is ?
  2. Kent het college van Amersfoort de ervaring, nota's, beleidsuitgangspunten, plannen van aanpak van de Wijkwethouder in de stad Utrecht ?
  3. Is het college van Amersfoort bereid om op korte termijn kennis te gaan nemen van de ervaring, nota's, beleidsuitgangspunten, plannen van aanpak van de Wijkwethouder in de stad Utrecht ?
  4. Waarom gaat het college van Amersfoort geen gebruik maken van die ervaring uit Utrecht ?
  5. Is het college van Amersfoort er niet van overtuigd dat de "grote stadsproblematiek "ook in Amersfoort in verschillende wijken steeds verder oprukt ?
  6. Is het college van Amersfoort er niet van overtuigd dat enige haast geboden is om er voor te zorgen dat bepaalde wijken niet verder achteruit lopen ?
  7. Waarom huurt de gemeente Amersfoort niet, bijv. op tijdelijke basis, een projectmanager in uit Utrecht met inhoudelijke kennis van de formule Wijkwethouder enz. zodat er op korte termijn in Amersfoort begonnen kan worden met de realistische uitvoering van de formule Wijkwethouder ?
  8. Op welke datum ( graag dag, maand en jaar ) denkt het college van Amersfoort klaar te zijn met zijn eerste onderzoek in deze ?
  9. Op welke datum ( graag dag, maand en jaar ) denkt het college van Amersfoort klaar te zijn met haar Plan van Aanpak rondom de formule Wijkwethouder
  10. Op welke datum ( graag dag, maand en jaar ) denkt het college van Amersfoort de formule Wijkwethouder operationeel te hebben ?
  11. Geldt vraag 10 voor alle wijken ?
  12. Zo nee, wat zijn dan de data ( graag dag, maand en jaar ) voor de andere wijken ?

 

In afwachting van uw spoedige schriftelijke beantwoording.

Ing. J. ( Hans ) van Wegen,

Fractie voorzitter BPA.